Muiden, 15 oktober 2019.
Verslag informatiebijeenkomst Schootsvelden
Aanpak:
Uitgangspunt is de nota van uitgangspunten er is een structuurkaart gemaakt van het gebied volgens de stelling van Amsterdam, open schootsvelden met de poldercontouren weer zichtbaar te maken, het gebied weer (be)leefbaar te maken, bereikbaarheid te verbeteren en parkeerterrein te verbeteren.
Daarnaast zijn er nog een aantal aanvullende voorstellen, die budgetair nog niet zijn opgenomen, maar wel wenselijk zijn zoals een fietspad, tuinderij, skatebaan, ijsbaan, grotere parkeerruimte voor evenementen, meer groen, afscherming van Hackelaar, zendmast.
In de presentatie werden er een aantal varianten getoond en aan de hand van enkele tekeningen konden de inwoners hun mening voorkeur uitspreken.
Toelichting:
‘Verder met de Vesting Muiden’
Het programma Verder met de Vesting Muiden vergroot de aantrekkelijkheid van de vestingstad Muiden voor inwoners en bezoekers. Gemeente Gooise Meren werkt samen met de Regio Gooi en Vechtstreek, de provincie Noord-Holland en Rijkswaterstaat. Doel is de versterking van de groene, recreatieve en cultuurhistorische waarden van Muiden en deze zichtbaar en beleefbaar te maken.
Vanwege de ligging aan de monding van de Vecht en als laatste voorpost voor Amsterdam is Muiden van oudsher van groot militair belang geweest. Eind 13e eeuw laat Graaf Floris V al het Muiderslot bouwen. De ligging is de belangrijkste reden voor onder meer de bouw en aanleg van grote werken als het Muiderslot, de Vesting Muiden, de Westbatterij en forteiland Pampus en het behoud van het kenmerkende open landschap met de karakteristieke verkaveling. De militaire geschiedenis van Muiden heeft een belangrijk deel van haar identiteit bepaald.
De Vesting Muiden, zoals deze in grondvorm nog terug te vinden is in het stadje, stamt uit 1577, naar ontwerp van landmeter Adriaan Anthonisz. In de loop der eeuwen wordt de Vesting Muiden aldoor verbeterd. De huidige Vesting Muiden heeft een onregelmatige, langgerekte en licht gebogen hoofdvorm, die van noord naar zuid wordt doorsneden door de Vecht. Het gaat om een vesting met wallen, daarin uitstekende bastions en courtines er tussenin, een vestinggracht, in de gracht gelegen ravelijnen en een enveloppe of kade buiten langs de vestinggracht. In het hart van de vesting liggen de zeesluizen. De vesting ligt op het kruispunt van land- en waterwegen: de Vecht en wegen naar Amsterdam en Naarden.
Rondom een vesting was een vrij uitzicht cruciaal om een vrij schootsveld te hebben en te voorkomen dat vijanden stiekem dichtbij konden komen. Het poldergebied werd in tijden van oorlog onder water gezet (inundatie). Rondom de vesting golden
in verboden kringen beperkingen om te bouwen. De ligging in het inundatiegebied en de verboden kringen hebben er lang voor gezorgd dat de omgeving van de vesting onbebouwd is gebleven. Dit unieke systeem is erkend door het aanwijzen van de Stelling van Amsterdam als Unesco werelderfgoed en de nominatie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Muiden is vormt hierdoor een bijzondere plek als het begin van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en onderdeel van de Stelling van Amsterdam.
De grondvorm van de vesting is, zeker aan de oostzijde, nog nagenoeg volledig intact, zoals is te zien. Verbeeld is de kaart uit 1879 over de luchtfoto. Aan de westkant is de wal een park geworden. Aan de oostzijde zijn de wallen afgevlakt, maar nog steeds goed herkenbaar.. In 1965 wordt met de bouw van de Vechtbrug en verbreding van de A1 het zuidelijke schootsveld afgesneden van de vesting. Hierbij wordt ook de gracht bij Fort H gedempt.Herstel van de vestingwerken
De historische situatie van de vesting Muiden (1879) vormt de basis voor herstel. Volledig reconstructie van de vestingwerken is niet meer mogelijk, maar ook ongewenst, omdat het geen recht doet aan de historische ontwikkelingen en het verhaal dat daarmee wordt verteld. In het programma Verder met de Vesting Muiden worden de oostelijke vestingwallen hersteld, het vestingplein als representatieve entree ingericht en wordt de landschappelijke structuur van de open schootsvelden weer beleefbaar.
Doel
– herstel en optimalisatie van zuidelijke entree bestaande uit Fort H, BastionX en zuidwestelijk ravelijn;
– herstel uitbreiding vestinggracht rondom Fort H, herstel van brug aan zijde Bastion IX;
– te plaatse van omlegging snelweg A1 herinrichting van percelen met o.a. rietlanden;
– optimalisatie parkeerterrein P1 en verbinding naar vesting van zuidwestelijke ravelijn;
– optimalisatie parkeertrein Ps, gebaseerd op historisch kabelrichting;
– optimalisatie verbinding van P2 via Fort H naar Bastion IX.
Opgave:
Gebiedsprogramma Verder met de Vesting Muiden
Zoals hierboven is toegelicht zijn in het kader van het gebiedsprogramma bestuurlijke afspraken gemaakt over de programmering en projecten in het gebied. Hier is ook (randvoorwaardelijk) financiering aan gekoppeld. De opgaven zijn:
Raakvlak met Vechtoevers
De Vecht heeft met de aanleg van het aquaduct een enorme kwaliteitsimpuls gekregen. De Vecht is weer als doorgaande structuur in het landschap herkenbaar. De kansen ten aanzien van beleving en natuurwaarde zijn echter nog niet uitgewerkt. De versnippering in eigendom en beheer maakt dat deze opgaven niet vanzelfsprekend in samenhang wordt aangepakt. De gemeente stuurt aan
op een goede taakverdeling waarbij de oostoever ingericht worden recreatieve en ecologisch waardevolle verbinding. In de planuitwerking van Zuidoostelijke schootsvelden wordt aansluiting gezocht bij de inrichting van de oostelijke Vechtoevers.
Werkgroep
Hierna uiteen en de mensen hebben hun aanvullingen gegeven.
Verslag hans van der Steen, namens de stadsraad Muiden, 15 oktober 2019