
SPORT – RECREATIE.
Op 3 februari 2018 vond de eerste Stadskompasbijeenkomst plaats met inwoners, nieuwe inwoners van de Krijgsman en belanghebbenden (sportbesturen), georganiseerd door de Stadsraad Muiden. Tijdens deze druk bezochte bijeenkomst werd gezamenlijk gesproken over het onderwerp ‘sport en recreatie’.
Inleiding:
In Muiden worden op dit moment de volgende binnen- en buitenactiviteiten beoefend en aangeboden: Volleybal, badminton, basketbal, Meer Bewegen voor Ouderen, conditietraining, voetbal, fitness, ballet, jeu des boules, bootkamp, scouting, (jeugd)zeilen, roeisloepen, wandelen, fietsen, hardlopen, gymnastiekles op school, kinderspeeltuintjes, pannaveld, zeeverkenners, volkstuinen.
Voor een aantal sporten en faciliteiten kan men buiten Muiden terecht: voor tennis, hockey en paardrijden in Muiderberg, voor het binnen zwembad, wellness en golf in Weesp.
De lokaties in Muiden die voor sport en recreatie gebruikt (konden) worden zijn:
– Gymzalen: PC Hooft school, Het Anker in Mariahoeve (gaan beide verdwijnen)
– Sporthal aan de korte Muiderweg: Tennis indoor, zaal hockey etc. (Deze hal is afgebroken)
– Kazerne: ballet, Yoga (Slovie). (tzt is de De Kazerne wellicht niet meer beschikbaar)
– Westbatterij: scouting, zeeverkenners (Westbatterij krijgt wellicht nieuwe bestemming)
– (buiten) Haven: sloepen, zeiljachten, jeugdzeilen (KNR&ZV)
– Oude voetbal locatie: landijsbaan (is inmiddels verdwenen)
– Speeltuintjes, Jeu de boulesbaan (buiten), panna-veldje: op diverse plaatsen in Muiden
zoals ‘De Plaat’, voor De Kazerne, in de wijk Mariahoeve, bij de PC Hooftschool, etc.
– Het strandje: zwemmen (buiten)
– Zorglandgoed Hoogerlust: Tuindersvereniging Westbatterij
– Mariahoeve: Tuindersvereniging Nooitgedacht
Zie voor de verwachte bevolkingsgroei en veldcapaciteit 2 dia’s aan het eind van dit verslag.
Uitkomsten van de inwoners tafel gesprekken:
1. Buiten- en binnensport
Watersport
In Muiden wordt de watersport actief beoefend. Er zijn voldoende mogelijkheden om te roeien en te zeilen, zowel voor kinderen (Scouting en KNR&ZV) als voor ouderen. Het huidige strandje biedt mogelijkheden voor kite/windsurfen. Wat helaas ontbreekt is een (binnen) haven waar bewoners uit Muiden tegen een redelijke vergoeding hun boot kunnen neerleggen. Een passantenhaven ontbreekt waardoor bezoekers doorvaren naar Weesp. Voor de zeeverkenners is er een nieuwe locatie nodig. Voor de sloepenroeiboten is er een vaste locatie nodig. Er is een trailerhelling nodig.
De Bredius
Over de invulling van het enige grote sportterrein in Muiden, De Bredius, is uitgebreid gesproken. In de huidige plannen is er in de buitenruimte plaats voor 2 voetbalvelden en 2 hockeyvelden, inclusief 1 oefenveld. Er zijn echter meer wensen: de mogelijkheid voor groei naar een 3e voetbalveld, tennisbanen, een korte sintelbaan voor sprint- en interval training, e.d.
Dit vraagt wellicht om een heroverweging van dat deel van De Bredius waar nu woningbouw is gepland. Kloppen de cijfers van de bevolkingsopbouw in de sportnota? [Woningbouw op deze locatie ontneemt de aankomende bezoeker van Muiden ook het zicht op de prachtige bomen langs de Muidertrekvaart.]
Tevens moet er een plaats vrij worden gemaakt voor de (verdwenen) landijsbaan, bij voorkeur bij de ingang van het voetbalveld aan de Maxisweg.
Op de Bredius is ook een Sporthal gepland. De aanwezige inwoners hebben ten aanzien van de invulling van deze sporthal veel goede ideeën genoemd. Het moet een multifunctionele (sport)hal worden die door scheidingswanden flexibel is in te richten. Men denk aan een tweetal zalen van minimaal 50 x 25 x 7 meter, (of drie zalen: 1 kleine 2 grote) minimaal 4 grote kleedkamers. De hal biedt ruimte aan tennis, zaalhockey, handbal en volleybal, squash, tafeltennis, gymnastiek, ouderen-gym, Yoga groepslessen, vechtsporten zoals kickboksen en judo.
Er is behoefte aan wellness en/of sauna, met buitenfaciliteit.
Tevens is er behoefte aan en kantine faciliteit die ook te gebruiken is voor bridge, darten klaverjassen, biljarten maar ook voor vergaderingen.
Genoemde randvoorwaarden zijn: De Hal en kantine zijn overdag en in de avond open, en heeft een eigen beheerder. De Sporthal moet veilig en goed bereikbaar zijn, voor jong en oud. Goede toegangswegen (voor fiets, auto, rollator) met goede verlichting. Het complex moet een laagdrempelige ontmoetingsplaats zijn. Duurzaam gebouwd, energie zuinig en met veel daglicht.
Sporthal en school-gymzaal
Een gecombineerde sporthal en (school-) gymzaal geeft altijd geluidsoverlast. Dit kan voorkomen worden door de zalen in drieën te delen, waardoor het middengedeelte vrij blijft en het geluid van de andere zalen absorbeert. In Amsterdam Zuidoost is er een goede sporthal, gymzaal gemaakt, waarbij een deel met toestellen en het andere deel als zaalsport is ingericht. Boven de kleedkamers ruimte maken voor tribunes, zodat er ook officiële wedstrijden gehouden kunnen worden. De afstand tot de scholen blijft een punt van zorg, met name die van de Jozefschool in het Centrum.
Een ander punt van zorg is dat als er alleen maar één gymzaal in de Bredius sporthal komt, die door de scholen overdag wordt bezet en er geen andere activiteiten overdag meer kunnen plaatsvinden voor senioren en andere groepen.
Aan te bevelen is om een koppeling te maken tussen het Integraal Kindcentrum (IKC) in de Krijgsman, Jozefschool centrum en sportverenigingen met behulp van de Breedtesport coördinator van Gooise Meren. (www.buurtsportcoachgm.nl)
Ballet in de Kazerne zal in de toekomst een ruimere locatie moeten vinden omdat op huidige locatie geen uitbreiding meer mogelijk is.
Ten aanzien van (buiten) tennis en/of /paddeltennis is er bij tennisvereniging de Hakkelaars in Muiden nog voldoende ruimte voor nieuwe leden.
n.b. Aandacht vraagt het vele stilstaande water om De Bredius: een broedplaats voor muggen (!).
2. Recreatie
Bij dit onderwerp is er uitgebreid gesproken over wandelen en fietsen. Muiden wordt in de zomer en in voor- en najaar druk bezocht door recreërende fietsers en wandelaars uit alle omliggende gemeenten en verder, maar ook door de eigen inwoners wordt er veel (alleen of in groepen, al dan niet met hond) gewandeld en gefietst.
Er zijn veel suggesties voor vernieuwing en verbetering: Het natuurgebied bij de A1 moet toegankelijk worden voor voetgangers door wandelpaden aan te leggen. Aldaar minder water en meer bomen! De geluidsschermen graag inpakken in groen. Voor het oostelijk deel van de A1 tracé wil Muiden meedoen aan ‘Stelling 2.0′ (een groene stelling om groot-Amsterdam) zodat bomen en struiken de uitstoot van uitlaatgassen en fijnstof van de A1 kunnen compenseren. Er zijn (aparte) wandelpaden nodig door het groen, door de wijken en op de dijk bij De Krijgsman.
We kunnen actief natuurwandelingen organiseren en bijvoorbeeld zorgen voor opname in wandelgidsen, Floris V-pad , fietsroutes e.d. Het zou leuk zijn als er een pontje komt van Almere naar IJburg en het Gooi voor fietsers en wandelaars. De wallen rondom de vesting moeten rollator vriendelijk worden gemaakt.
Men heeft behoefte aan losloopgebieden voor honden.
Het (opgeheven) fietspad langs de vecht naar Zorgboerderij Hoogerlust wordt erg gemist.
Het fietspad naast de Maxisweg is gevaarlijk dichtbij het autogedeelte. Het fietspad op en onder aan de dijk bij de Krijgsman moet worden verbeterd. Loop- en fietsroutes naar en door het centrum moeten veiliger en beter verlicht.
Inwoners zien een multifunctionele invulling van het West Batterij Park met o.a. fitness faciliteiten in de open lucht. In de buitenruimte van De Krijgsman en andere wijken kunnen o.a. trimbanen worden aangelegd. De aan te leggen nieuwe Sloepenroute van Gooimeer – Naarden naar de Vecht in Muiden biedt mogelijkheden voor recreatief varen met motorbootjes, kano’s.
Tot slot wordt bij recreatie ook aandacht gevraagd voor het leefbaar en aantrekkelijk houden van het oude centrum van de vestingstad Muiden. De bibliotheek moet voor de binnenstad behouden blijven. Dit zelfde geldt voor het verenigingsgebouw van Muziekvereniging Crescendo Muiden (behuizing van de fanfare, geven muzieklessen, leiden docenten op).
Dia’s uit de presentatie Stadskompas, 5 februari 2018 zijn te vinden in de bijlage: verslag bijeenkomst stadskompas 1. Sport en recreatie. 3 februari 2018