
Wij zijn erg blij dat AGV/Waternet nu ook inziet dat de Grote Zeesluis uniek is en afziet van de plannen om de Grote Zeesluis op afstand te gaan bedienen.
De Groote Zeesluis is een beeldbepalende Sluis en vormt ’t hart van de gemeente Muiden. Het is de oudste sluis in de Stelling van Amsterdam. Dit Rijksmonument is een immaterieel cultureel erfgoed. De sluiswachter is daarmee een beschermd beroep geworden. Behoud van deze authentieke plek, inclusief het steeds zeldzaam wordende ambt van schutmeester past ook geheel in de wens om Muiden op de kaart te zetten.
Door de besluitvorming terug te draaien en de Grote Zeesluis niet meer op afstand te gaan bedienen blijft niet alleen dit mooie unieke Rijksmonument onaangetast, maar ook behouden we zo met z’n allen een stukje cultuurhistorie. Geheel in lijn met de visie om Muiden aantrekkelijk te maken/houden voor bewoners en bezoekers uit de regio Amsterdam.
AGV/Waternet kiest nu ook voor veiligheid door af te zien van het op afstand bedienen van de Grote Zeesluis. De Groote Zeesluis is een complexe sluis met twee kolken, kleine toegangswegen die ook nog eens dicht op andere kruispunten staan met veel voetgangers en waterverkeer. De aanwezigheid van een sluiswachter biedt veiligheid voor de vele automobilisten, voetgangers en watersportbeoefenaars. En ook een slagboom met juk bevordert de veiligheid, zeker voor kleine kinderen.
Zoals het college standpunt ook krachtig werd verwoord door Jan Franx “Ik heb nog nooit een mast met een camera een mens uit het water zien halen. Pas als het zover is, praten we verder”
Het besluit om de Grote Zeesluis niet op afstand te gaan bedienen wordt breed ondersteund: door bewoners, gemeente Gooise Meren, de burgemeester, Heemschut, Immaterieel erfgoed, Commissie voor Cultureel Erfgoed en ook door de vele bezoekers, vooral vanuit nautische kring. Hierbij bieden wij dan ook de petitie (met rui 1700 handtekeningen) aan en willen wij Waternet/AGV danken dat ze afzien van automatisering van de Grote Zeesluis en prioriteit geven aan veiligheid en behoud van een uniek stukje cultuurhistorie.