Aanstaande maandag 25 februari 13:15 uur zal de stadsraad Muiden vragen stellen in de Provinciale Staten over het voornemen van NUON om een biomassacentrale te bouwen.
De tekst luidt als volgt:
De stadsraad Muiden, in haar rol als ‘spreekbuis’ voor de inwoners van Muiden, wil bij deze graag haar zorgen over de mogelijke bouw en ingebruikname van een biomassacentrale te Diemen onder de aandacht brengen van de leden van de commissie Natuur, Landbouw, Water en Milieu van de provincie Noord-Holland en van de verantwoordelijke gedeputeerde.
De inwoners van Muiden begrijpen de wens van NUON om hernieuwbare energiebronnen in te zetten voor onder meer stadswarmte, maar maken zich zorgen over de gevolgen van de voorgestelde tijdelijke installatie voor de directe leefomgeving en de gezondheid van omwonenden, in het bijzonder de inwoners van de in ontwikkeling zijnde wijk “De Krijgsman” die binnen een afstand van 500 meter ligt van de voorgenomen locatie van de biomassacentrale.
Wij vragen de Provinciale Staten zich rekenschap te geven van de volgende zorgen bij de besluitvorming over de vereiste omgevingsvergunning en vergunning uit hoofde van de Wet natuurbescherming:
1. De toename van de uitstoot van schadelijke stoffen, waaronder fijnstof en stikstof.
In deze stedelijke omgeving met veel snelwegen is het al slecht gesteld met de luchtkwaliteit en door de verbranding van biomassa zal de luchtkwaliteit nog verder verslechteren. Dit kan een schadelijk effect hebben op de bijzondere natuurgebieden in de nabije en wijdere omtrek en ook op de gezondheid van direct omwonenden, waartoe de inwoners van Muiden, Weesp en Diemen behoren. Ook een tijdelijke toename van de uitstoot van deze schadelijke stoffen tot aan het moment dat alternatieve energiebronnen ingezet kunnen worden kan ernstige gevolgen voor de leefbaarheid op de lange termijn hebben nu er nog veel onduidelijkheden zijn over de exacte stikstof- en fijnstofdeposities. Elke extra toename van deze stoffen betekent dat de Europees beschermde natuur nog verder onder druk komt te staan, en nog meer maatregelen zoals plaggen en kap van bos nodig zijn om de natuur te behouden.
2. De doorlopende aan- en afvoer van houtpellets over lokale wegen.
Het gaat daarbij om de inzet van mogelijk 25 zware vrachtwagens per dag, (50 heen en terug) hetgeen een extra belasting betekent voor de toch al zeer drukke lokale wegen. De inwoners van Muiden en de direct omwonenden in de wijk De Krijgsman maken zich ernstig zorgen over de gevolgen van dit ongewenste extra vrachtverkeer, ondermeer voor wat betreft de verkeersveiligheid, de verkeersdoorstroming, de luchtkwaliteit en de belasting van het lokale wegennet. In de voorliggende plannen en rapportages lijkt niet of nauwelijks aandacht besteed te worden aan de gevolgen van dit extra vrachtverkeer waardoor de indruk versterkt wordt dat de lasten van de voorgestelde biomassa centrale grotendeels bij de direct omwonenden terecht komen. De stadsraad Muiden pleit daarom voor een onafhankelijk onderzoek in de vorm van een Milieueffect rapportage waarin op een integrale wijze alle gevolgen van de voorgestelde biomassa centrale voor de leefomgeving beoordeeld worden.
3. Wij vragen ons af waarom er bij de door de provincie aan de omgevingsdienst gemandateerde besluitvorming geen afspraken zijn gemaakt over de wenselijkheid van het uitvoeren van Milieueffect rapportages.
Voor de nieuwbouw op het terrein De Krijgsman was dat wel nodig en daaruit bleek dat er door het toenemend verkeer in deze regio er compenserende maatregelen getroffen moesten worden. Nu de bouw en ingebruikname van de biomassa centrale tot aanzienlijk meer zwaar vrachtverkeer zal leiden lijkt het ons dat er alle aanleiding is om hiervoor een Milieueffect rapportage uit te voeren.
4. De mogelijkheid dat [op termijn] ook andersoortige biomassa dan houtpellets gebruikt kunnen worden als brandstof waarvan de gevolgen van de uitstoot op de leefomgeving niet duidelijk zijn.
Dit brengt ongewenste onzekerheid met zich mee voor alle omwonenden van de voorgestelde biomassa centrale, zeker nu er vooralsnog geen afspraken zijn gemaakt met NUON die deze zorgen wegnemen of verminderen. Nu het om een installatie gaat die tijdelijk op volle capaciteit moet gaan werken totdat alternatieve bronnen een groot deel van de energieproductie van de biomassa centrale kunnen overnemen, pleit de stadsraad Muiden ervoor om gedurende die tussen periode zoveel mogelijk te blijven inzetten op bestaande energiebronnen [zoals gas]. Daarmee kunnen de nadelige gevolgen van een hoog capaciteit biomassa centrale op de lokale leefomgeving en het milieu beperkt worden.
Tenslotte wijzen wij u op de nota over de staat van de energietransitie in Noord-Holland. Daarin wordt expliciet erkend “dat er in Nederland op eigen bodem te weinig biomassa is, dat moet dus uit het buitenland gehaald worden en de nadelen worden dan afgewenteld op andere landen. Bovendien kost de import zelf ook energie (scheepvaart).”
Wij danken u voor uw aandacht en hopen dat onze zorgen gehoord worden.
Namens de stadsraad Muiden
Achtergrond informatie:
Bomenverbruik
https://zembla.bnnvara.nl/nieuws/bos-als-brandstof
https://www.nrc.nl/nieuws/2018/11/16/biomassa-stoken-is-een-ramp-voor-het-klimaat-a2755398
Gezondheid
https://www.longfonds.nl/buitenlucht-en-je-longen/ongezonde-lucht https://www.luchtfonds.nl/algemeen/fijnstof-levensgevaarlijk-hoeveel-waarschuwingen-heeft-de-regering-nodig/
Nieuwsblad
https://www.diemernieuws.nl/nieuws/natuur-en-milieu/125993/college-van-b-w-amsterdam-wil-geen-biomassa-uit-buitenland-in-nuoncentrale https://www.parool.nl/amsterdam/diemen-worstelt-met-de-biomassaplannen-van-nuon~a4621361
Routeplanner Provincie Noord-Holland
https://www.google.com/search?client=safari&rls=en&q=routeplanner+energietransitie+2020-2015+provincie+noordholland&ie=UTF-8&oe=UTF-8