Kenmerken & doelstellingen Stadsraad Muiden
Waarom een stadsraad?
Muiden is niet langer een kleine zelfstandige gemeente samen met Muiderberg maar onderdeel van het veel grotere Gooise Meren met het bestuurlijke centrum in Bussum op ruim 13 km afstand. Als typische Vecht stad zitten we nu aan de rand van een Gooise gemeente!
Ook de rol van de gemeenteraad is veranderd; de door ons gekozen raadsleden staan steeds meer op afstand nu ze zich vooral richten op het controleren van het Bussumse gemeentebestuur. De afstand tussen de inwoners van Muiden en de gemeente is groter geworden!
Op grond van de wet [Maatschappelijke Ondersteuning 2015] is de gemeente verplicht om burger participatie te bevorderen door samenwerking te organiseren tussen inwoners, maatschappelijke instellingen [zoals de politie] en de gemeente. De stadsraad is opgericht om die samenwerking tussen de gemeente en de inwoners van Muiden vorm te geven. In een overeenkomst met de gemeente is vastgelegd dat de stadsraad het eerste aanspreekpunt van de gemeente is richting de inwoners van Muiden!
Wat kunnen we met elkaar bereiken?
Alleen door als inwoners samen op te trekken kunnen we onze stem duidelijk laten horen bij het Bussumse gemeentebestuur. Zo vroeg mogelijk als de gemeente nog plannen aan het maken is, voordat besluiten genomen worden. Daarvoor is de stadsraad de beste spreekbuis voor inwoners!
Voor de gemeente biedt de stadsraad een uitgelezen manier om met inwoners in contact te komen, inzicht te krijgen in hun behoeften en op de hoogte te blijven van Muidense initiatieven en situaties. De gemeente heeft de stadsraad nodig en zegt daarom toe om onze adviezen altijd mee te wegen in de gemeentelijke plannen en besluiten!
Als eerste aanspreekpunt voor de gemeente is de stadsraad een goed middel voor de Muidenaren om informatie in te winnen over lopende plannen en projecten, niet alleen van de gemeente maar ook van andere overheden zoals de provincie en het rijk. Informatie die de stadsraad verzamelt en deelt met alle inwoners: de stadsraad als toegankelijk informatiepunt voor alle inwoners!
Waar richten we ons op?
De stadsraad zet zich met heel het hart in voor de leefbaarheid en sociale samenhang in Muiden! Dat betekent goed onderhouden straten en plantsoenen, veilig verkeer, voldoende parkeerplekken, goed openbaar vervoer en een schone openbare ruimte. En ook een gastvrije haven en levendig stadshart waar overlast van snelwegen en vliegverkeer tot een minimum is beperkt.
Het gaat de stadsraad om de collectieve belangen van alle inwoners van de stad. Dus de belangen van alle buurten en wijken in Muiden wegen even zwaar bij de stadsraad. Het doel van de stadsraad is om tot een breed gedragen kijk van de inwoners op de huidige en toekomstige ontwikkeling van Muiden te komen en daarover te adviseren aan de gemeente.
Als spreekbuis van de inwoners is de stadsraad een goed forum om de gemeenteraadsleden aan te spreken. Naast het adviseren van het gemeentebestuur wil de stadsraad ook de gekozen gemeenteraadsleden actief benaderen om de gemeentelijke besluitvorming in het Muidense belang te sturen.
Wat willen we juist niet?
De stadsraad wil geen politiek platform zijn waarbij gediscussieerd wordt over (politieke) keuzes ten aanzien van gemeentelijke plannen, projecten en verantwoordelijkheden. Die taak behoort toe aan de gemeenteraad. De rol van de stadsraad is om het gemeentebestuur dat die plannen voorbereidt te adviseren over de wensen en verwachtingen van de inwoners van Muiden en op die manier de planvorming van de gemeente in een vroeg stadium te beïnvloeden.
Het collectieve belang van alle inwoners van Muiden staat bij de stadsraad voorop. Dat betekent dat de Stadsraad zich niet wil opstellen als een actiegroep of buurt comité gericht op een specifiek onderwerp of de belangen van een selecte groep van inwoners. De stadsraad moet er zijn voor alle inwoners van de stad Muiden en spant zich in om de gezamenlijke belangen van zoveel mogelijk inwoners te vertegenwoordigen.
Hoe werken we met elkaar samen in de Stadsraad?
De stadsraad is opgebouwd uit verschillende wijkraden. Die vertegenwoordigen ieder van de buurten in Muiden. In een wijkraad komen de bewoners uit een buurt min of meer regelmatig bij elkaar om alle ideeën en plannen voor de buurt te bespreken.
Die wijkraad vergaderingen worden regelmatig georganiseerd door een wijkraad coördinator. Die probeert daarbij zoveel mogelijk buurtgenoten te betrekken en samen bepalen ze hoe vaak ze bij elkaar komen. Om deel te nemen aan wijkraad vergaderingen hoef je geen lid van de stadsraad te zijn maar het wordt wel gezien als een teken dat je de stadsraad belangrijk vindt. Wel is het belangrijk dat je naam en mail adres bekend zijn bij de wijkcoördinator.
Lid worden van de stadsraad is gratis en betekent dat je mee mag stemmen bij de benoeming van bestuursleden en andere belangrijke besluiten. In het bestuur van de stadsraad zitten in ieder geval de wijkcoördinatoren uit iedere buurt van Muiden. Die vergaderen iedere maand om tot een gezamenlijk advies te komen aan het gemeentebestuur over alle voorgenomen besluiten van de gemeente die Muiden raken. Ook het via de wijkcoördinatoren tijdig informeren van buurt-bewoners over wat er allemaal speelt bij de gemeente is een belangrijke taak van het bestuur van de stadsraad.
Hoe kan ik betrokken worden bij de Stadsraad?
Alle inwoners van Muiden kunnen deelnemen aan het (regelmatige) buurtoverleg dat door de wijkcoördinatoren wordt georganiseerd of een werkgroep van de stadsraad. Door je naam en mail adres aan de wijkcoördinator op te geven wordt je op de hoogte gehouden van regelmatige wijkraden overleggen.
De maandelijkse bestuursvergaderingen waar de adviezen aan het gemeentebestuur en andere acties van de stadsraad besproken worden zijn openbaar voor alle inwoners, ongeacht of ze lid zijn van de stadsraad. Tijdens de ‘stadsinloop’ voorafgaand aan die vergaderingen kun je ook regelmatig de Muidense gemeenteraadsleden treffen en de verantwoordelijke wethouders van de gemeente. Ook organiseert de stadsraad regelmatig informatiebijeenkomsten over specifieke stads of buurt onderwerpen waar ook de gemeente vertegenwoordigd is.
Als je mee wil stemmen over de benoeming van de wijkcoördinator of de andere bestuurders van de stadsraad dan moet je lid worden van de stadsraad. Dat kost niets en doe je eenvoudig door je naam, mail adres, post adres, telefoonnummer en geboorte datum in te vullen in het formulier op de website van de stadsraad. Je wordt dan persoonlijk geïnformeerd over alle vergaderingen, bijeenkomsten en andere activiteiten van de stadsraad.