
Muidernieuws 5 december 2018.
Waterschap Amstel, Gooi en Vecht wil vooral veiligheid bevorderen!
Impressie van toekomstige situatie
Het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht wil alle sluizen en bruggen in haar gebied in de winter automatisch en op afstand laten bedienen
door Yvette de Vries
Muiden is in rep en roer, niet om het afgelastte Dickens evenement, maar vanwege het plan van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) om de Groote Zeesluis en de brug over de Vecht op afstand te gaan bedienen. Daarvoor zijn 22 masten nodigen met camera’s en spea- kers. En dat stuit de Muidenaren enorm tegen de borst.
Vorige week was er een bijeenkomst waar het Waterschap AGV haar plannen uit de doeken deed en de toegestroomde inwoners hun vragen konden stellen. Hans van der Steen, voorzitter van de Stadsraad Muiden laat in een reactie weten dat er op weinig vragen een bevredigend antwoord is gekomen. Maar met welke antwoorden het Waterschap ook op de proppen komt. De Muidenaren willen geen kermis op en rond ‘hun’ monument’. Ze stellen zich dan ook op het standpunt dat je aan een monument niet zo maar een stel masten kunt bevestigen.
De masten moeten er komen om bediening op afstand, vooralsnog alleen in de wintermaanden, mo- gelijk te maken. Het Waterschap wil dit doen voor alle bruggen en sluizen die onder haar beheer vallen. Volgens een woordvoerder is het een veiligheidsmaatregel. De Muidenaren daarentegen maken zich vooral zorgen over de aantasting van het monumentale karakter van de Groote Zeesluis. “Het wordt gewoon lelijk en de kans dat de Groote Zeesluis van de Wereld Erfgoedlijst afgaat is niet ondenkbeeldig. We maken ons grote zorgen over de plannen. Het Waterschap beweert wel dat ze in goed overleg tot een beslissing willen komen, maar het blijven lelijke grote masten met camera’s.”
Onderzoek
Volgens Van der Steen is er al een grootschalig onderzoek gedaan door het Waterschap en ligt er in januari een aanvraag voor goedkeuring bij de gemeente Gooise Meren op de mat. “Het zou een maatregel zijn om de veiligheid te vergroten, maar daar geloven we eigenlijk niet in.” Dat het een bezuinigingsmaatregel is wordt door het Waterschap ontkend. De sluismeester verdwijnt dan wel, maar er komen stewards voor terug en ook zou het een flinke investering in het vervangen van verouderde mechanismen en eventueel vernieuwde sluisbruggen vergen. Van der Steun laat twee recente artikelen zien over ongelukken met een automatisch, op afstand bediende, brug. De Onderzoeksraad voor Veiligheid zou als direct gevolg daarvan al een nieuw onderzoek overwegen naar de veiligheid van op afstand bediende bruggen. “Voor de Muidenaren zegt dat genoeg”, aldus Van der Steen.