Reactie Stadsraad Muiden op het artikel in de Gooi- en Eemlander vrijdag 13 november 2020‘Geen semi gemeenteraad, Gooise Meren komt met omschrijving van rechten en plichten buurtplatforms en wijkraden’.
De inhoud van dit artikel en het daarin besproken voorgestelde beleidskader, vertrekken vanuit een verkeerd beeld over de (toegevoegde) waarde van buurtplatforms en wijkraden. Buurtplatforms en wijkraden voegen waarde toe zonder de gemeenteraad buitenspel te zetten. Het zijn immers de organen waarin de participatie van burgers gestalte kan krijgen.
Participatie is niet hetzelfde als beslissingsmacht.
Bij participatie gaat het om gehoord en gezien te worden. De wijkraden en buurtplatforms zijn verenigingen die bestaan uit leden, burgers uit dezelfde wijk en buurt, met een gekozen bestuur. Het bestuur brengt namens de leden en andere geïnteresseerde burgers knelpunten, meningen over beleidsissues, mogelijke voorstellen en oplossingen daarvoor onder de aandacht van de gemeente met als doel om de leefbaarheid van de woon-, werk- en leefomgeving van gebied en burgers te verhogen. Zij brengt daarvoor verschillende belanghebbenden bij elkaar, die, gebruikmakend van elkaars expertise, al dan niet tot een gezamenlijk standpunt komen.
Alle deelbelangen wikkend en wegend, beslist uiteindelijk de gemeenteraad wat er daadwerkelijk gaat gebeuren en binnen welke kaders dat moet gebeuren. Dat is besloten in het politieke democratische bestel in Nederland. Daar valt niet aan te tornen en dat zouden de buurtplatforms en wijkraden ook niet willen. De kop boven het artikel (‘Geen semi gemeenteraad’) suggereert dat zij dat wel zouden willen of doen. Maar dat is, ook binnen Gooise Meren, niet aan de orde.
Welke waarde voegt burgerparticipatie toe? Wat is de taak en rol van buurtplatforms en wijkraden binnen ons democratisch bestel?
In het verleden is te vaak de inbreng van burgers genegeerd. Zij werden niet of te laat betrokken bij beslissingen en dat leidde vaak tot frustratie, teleurstelling en zelfs tegenwerking en acties, die de gemeentelijke organisatie veel tijd en geld kostten. Geld dat grotendeels weer door diezelfde burgers opgebracht wordt. Burgers willen gehoord en gezien worden en betrokken worden in het besluitvormingsproces. Het vroegtijdiger betrekken van burgers betekent dat de efficiëntie en de effectiviteit van het besluitvormingsproces toenemen. En dat geldt ook voor de kwaliteit van de beslissingen. Burgers brengen hun praktische ervaring, kennis en deskundigheid in. Zij weten immers wat het is om in het gebied te wonen, werken en leven en zij hebben de nodige ervaring en vaak ook deskundigheid opgebouwd over wat wel en niet werkt. Zij ervaren welke procedures onnodig veel tijd kosten en voor verbetering vatbaar zijn. Als de gemeentelijke organisatie daar iets mee doet, dan wordt de manier van werken binnen de gemeente efficiënter en effectiever.
Het bestuur van de buurtplatformen en wijkraden houdt contact met de verschillende burgers en adviseert de gemeente welke verschillende belangen er zijn en welke belanghebbenden betrokken zouden kunnen worden bij het formuleren van nieuw beleid, nieuwe plannen of nieuwe aanpakken.
Als alles ideaal zou zijn, als iedereen binnen de gemeentelijke organisatie alle burgers zou kennen, als iedereen vanuit zichzelf belangrijke belanghebbenden zou betrekken in het besluitvormingsproces, dan zou burgerparticipatie wellicht niet nodig zijn. Zo’n ideale wereld bestaat helaas niet, Zowel de Gemeente als de burgers hebben juist dankzij de burgerplatforms een waardevol forum waarin burgerparticipatie mede vorm krijgt.
Belangeloos zetten vele vrijwilligers binnen Gooise Meren zich in voor hun buurt of wijk in buurtplatform of wijkraad. Zij investeren veel tijd en energie in het gezamenlijk zoeken naar oplossingen voor ervaren knelpunten, al dan niet ingegeven door de agenda van de gemeentelijke organisatie of de gemeenteraad. Deze platforms bestaan naast de initiatieven van groepen of individuele burgers zelf. In de praktijk vragen deze groepen of individuele burgers vaak advies van de Stadsraad of willen samen met de stadsraad optrekken om sterker te staan.
De huidige relatie met het college, de wederzijdse afspraken in het convenant en de – overigens zeer bescheiden vergoeding- van de kosten zijn een bevestiging van het wederzijdse respect en waardering voor de belangrijke rol die de burgerplatforms in onze gemeente vervullen.
Kort samengevat, de gemeenteraad beslist en stelt de kaders. De gemeente organiseert en richt in. De
buurtplatforms en wijkraden leveren input om het besluitvormingsproces soepeler, efficiënter en effectiever te laten verlopen. De nieuwe spelregels, die zijn vervat in het [voorgestelde] beleidskader, doen onvoldoende recht aan de wens en verwachting van veel inwoners om actiever betrokken te worden bij de gemeentelijke beleidsvorming. Want juist de gezamenlijke inzet van gemeenteraad, gemeentelijke organisatie en buurtplatforms en wijkraden gaat leiden tot kwalitatief betere beslissingen, die beter gedragen worden door de burgers.
Dat betekent geenszins dat alles altijd vlekkeloos zal verlopen. En dat is niet erg, zolang ieder er zich van bewust blijft dat het gaat om een gezamenlijk leerproces waarin gezamenlijk het streven blijft naar het verbeteren van de leefbaarheid van de woon-, werk- en leefomgeving van gebied en burgers!
auteurs: Ilse Schröder, Marcelle Visée, Peter de Boer, Hein van der Gun en Hans van der Steen