
Bijpraten over wat de vertegenwoordigers van de Stadsraad hebben gedaan ten aanzien van de plannen om de Sluisbrug te automatiseren in de winterperiode.
Wij hebben eerst een brief met bezwaren gestuurd.
Daarop heeft Waternet gereageerd en zijn wij in gesprek geweest met Waternet over waarom en op welke wijze het ingevoerd zou worden. Wij werden daar niet gelukkig van en hebben onze bezwaren neergelegd.
1. De Sluis is een monument en daarop moet je niet een veelvoud aan palen neer kan zetten, de grote paal met de camera midden op de Sluis is al een aantasting van dit monument. Bovendien als we ook maar iets in het centrum aan de gebouwen willen veranderen dan moet je aan heel veel eisen voldoen, het woud aan palen voor de voorzieningen is wel zo ingrijpend dat je je moet afvragen of het niet anders kan en of dat wel zo moet?
2. Het gastheerschap vinden we van groot belang. Een sluiswachter is daarbij onontbeerlijk, hij kan tegelijk de toeristen meer vertellen over waar ze wel en niet kunnen aanleggen en hen op een vriendelijke manier welkom heten. Als er iets gebeurd, kan hij het onmiddellijk signaleren en zo mogelijk oplossen. Voorbeelden: Een boot die vast komt te zitten onder de brug; een brand op een boot achter de sluis; iemand die te water valt. Er gaat geen kostbare tijd verloren.
3. Veiligheid. Als je op de Sluis staat dan heb je een goed overzicht over de gehele situatie; verkeer te water, maar ook het wegverkeer, de ambulance die met sirene aan komt rijden, iemand die in het water valt, iemand die niet goed doorgevaren is en dreigt vast te komen onder de brug enz. Als dat via beeldscherm gedaan moet worden dan kan je dingen missen, omdat je ogen van beeldscherm naar beeldscherm gaan en op dat moment net een detail missen omdat de camerabeeld niet het hele gebied in beeld kon brengen en 10 seconden later wel, maar dan ben je met je ogen op het andere beeldscherm en mis je dat detail, dat is live toch altijd beter en anders.
Wij zijn twee keer bij Waternet geweest. Zij hebben ons uitstekende voorlichting gegeven, maar de zorg nog niet weggenomen. De tweede keer hebben we met een vertegenwoordiger van het bestuur gesproken en die heeft ons toegezegd, dat er naar aanleiding van ons gesprek en bezwaren een nieuw beeldkwaliteitsplan gaat komen met slimme camera opstellingen door slim gebruik te maken van bestaande masten en voorzieningen. Vervolgens komen ze de inwoners informeren in een persoonlijke presentatie wat de bedoeling is, waarom het gedaan wordt en wat de mogelijkheden zijn.
Kortom we zijn in een goed overleg en we verwachten een passende oplossing. We hadden gehoopt dat men er van af zou zien, maar daarvoor is het bestuurlijk al in een te ver gevorderd stadium. Dat zal dan op bestuurlijk niveau moeten worden uitgewerkt, daarvoor is de Stadsraad niet het juiste orgaan.