
Amsterdamsepoortbrug 9-21 uur/ 7 dagen per week/ 2 a 3 keer per uur open
Op donderdag 22 april kreeg het webinar over de verruiming van de bedieningstijden van de Amsterdamsepoortbrug een vervolg. Aanwezig waren bewoners uit de Vesting en de Krijgsman, ondernemers uit Muiden en vertegenwoordigers van de Stadsraad, in totaal 10 personen.
De projectleider Allard Stroo opende het gesprek met het thema van het gesprek: de projectgroep wil de brugbediening van de Amsterdamse Poortbrug verruimen naar 9 – 21 uur/ 7 dagen per week. Dat zal in de praktijk neerkomen op het 2 tot 3 keer per uur draaien van de brug. Naar verwachting 60 huishoudens uit de Krijgsman beschikken over een vaartuig en willen tioegang tot de Vecht. Dat kan niet via het Amsterdam-Rijnkanaal, want dat is te gevaarlijk. De status van de Muidertrekvaart (doorgaande BRTN vaarroute DM) vraagt om deze verruiming.
Letten op bereikbaarheid en veiligheid
Vanuit de gemeente zijn daartoe een aantal voorwaarden geformuleerd op het gebied van bereikbaarheid en veiligheid. Bereikbaar betekent dat de brug, de sluis en de Speringbrug niet tegelijk mogen draaien, dat de brugwachter moet inschatten of het verkeersbeeld het toelaat, dat het OV niet gehinderd wordt en op zondag daar nog meer attent op moet zijn. Veilig betekent dat hulpdiensten bij een prioriteit 1 ongehinderd doorgang moeten hebben en dat er een 6-wekelijkse monitoring plaatsvindt om te bekijken of er geen onevenredige hinder voor bewoners optreedt. Als de situatie ongunstiger is of zelfs acuut, dan kan de gemeente al dan niet met vooroverleg de noodzakelijke maatregelen nemen.
Vraagtekens bij de veronderstellingen
Daarna barstten de aanwezigen los. Er worden grote vraagtekens gesteld bij de veronderstellingen achter het voorstel. De Muidertrekvaart is enkel een ontsluitingswater voor de Krijgsman en geen doorgaande vaarroute als men niet naar het Amsterdam-Rijnkanaal kan. Het is goed gebruik om daar waar andere belangen betrokken zijn, in gezamenlijk overleg tot een bevredigende oplossing te gekomen.
De -niet representatieve- praktijksimulatie wees uit dat bij het draaien van de brug het verkeer pas normaliseerde na 16-19 minuten. Bij 2 a 3 keer draaien per uur zou dat neerkomen op 30 tot ruim 50 minuten per uur. De theoretische test, die basis van dit voorstel was ging uit van hooguit 5 minuten, een wel erg groot verschil. De testen betrekken beide niet het verkeer in de hele Vesting. De gegevens van het rapport stammen uit 2018, terwijl de situatie al weer minder gunstig is. De KNSF schat het aantal boten nu al in op ruim 30% meer, terwijl er in de Krijgsman daarnaast nog een niet gering aantal illegale boten ligt. Het voorstel gaat uit van een vlekkeloze communicatie tussen de brug- en sluiswachters, hetgeen bij drukte, bij verschillende regimes niet haalbaar is. Het voorstel gaat uit van een erg goed beoordelings- en inschattingsvermogen van de brugwachter. Het voorstel betrekt niet alle belangen die met het voorstel gemoeid zijn.
Onvrede met al genomen acties
Onvrede is er met het feit dat er al ver gevorderde acties zijn ondernomen: brugwachters zijn aangesteld; gesprekken gevoerd met de vaarcommissie van bewonersvereniging De Krijgsman; externe bureaus ingeschakeld en is al gesproken met Waternet. Alle acties vertrekken vanuit het recreatiebelang. Andere belangen zijn c.q. worden niet of zeer beperkt meegenomen.
Varen oké, maar …
Alle aanwezigen gunnen de bewoners van de Krijgsman dat ze kunnen varen op de Vecht. De grote meerderheid en degenen die op facebook reageerden, kunnen zich echter niet vinden in het voorstel om de brug 2 tot 3 keer per uur te draaien. Het recreatiebelang voor enkelen moet beter worden afgewogen tegen de leefbaarheid, economische belangen, veiligheid, gezondheid, toegankelijkheid voor velen. Vanuit hun ervaringskennis brachten zij die cruciale perspectieven en zienswijzen in. Het voorstel moet rekening houden met huisartsen, zelfverwijzers, bewoners die de stad in en uit willen, de uitlaatgassen, de wachttijden, de leefbaarheid, ondernemers die toeristen graag naar Muiden zien komen. Het voorstel moet aandacht hebben voor de benodigde faciliteiten en voorzieningen. Bewoners van de Krijgsman willen dat ook rond 11 uur ’s avonds nog gedraaid wordt.
Vaste bloktijden …
De grote meerderheid (bijeenkomst, facebook, gesprekken met bewoners -en daar zitten ook bewoners van de Krijgsman bij!-), geeft de voorkeur aan bloktijden, 3 a 4 keer per dag, elke dag op een vaste tijd. Omdat bewoners dan weten dat de brug gedraaid wordt, zullen zij zich niet in de file voor de brug opstellen. Dat voorkomt bijvoorbeeld al een hoop ellende qua wachttijden, uitlaatgassen in het centrum en zorgen. Indien in de praktijk blijkt dat het nodig is, kan na zorgvuldige afweging worden opgeschaald. De ervaring is immers dat afschalen in de praktijk lastiger is dan opschalen.
… en aandacht voor benodigde voorzieningen …
De bloktijden moeten gepaard gaan met het treffen van voorzieningen zoals meer stoplichten en signaallichten en anders situeren, de voorrangsregeling aanpassen, goede afspraken met hulpdiensten, huisartsenpraktijk en andere zorgverleners (bijvoorbeeld thuiszorgers die op het afgaan van de pieper van patiënten moeten reageren met thuisbezoeken), het verkeer aan oostzijde van de sluis en aan de westzijde van de brug eerder tegenhouden, remmingwerken in de Singelgracht en de kom van de Muidertrekvaart, duidelijke richtlijnen voor de brugwachter en een uitstekende communicatie met bewoners.
…. en snel reageren op behoeften
De monitoring van eens per 6 weken is volgens de meeste aanwezigen te beperkt. Er moét snel en effectief kunnen worden ingegrepen op ongewenste situaties. Voorts benadrukken de aanwezigen dat de ‘lange termijnoplossing’ grote prioriteit moet hebben.
Op 17 mei een voorstel
Allard Stroo beëindigde de bijeenkomst met de mededeling dat het plan is op 17 mei een definitief voorstel neer te leggen bij het College van Burgemeester en Wethouders en op korte termijn de gemeenteraad over het voorstel te informeren.
Heb je nog vragen of opmerkingen, maak ze kenbaar via reacties op dit bericht of door te mailen naar de Stadsraad: info@stadsraadmuiden.nl
Hein van der Gun
Hans van der Steen
Ilse Schröder